بسم الله الرحمن الرحيم


الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وأصحابه

Tulisan ini bukanlah sumber pemberita, bukan jua sumber pengkritik, tapi hanya sekadar sedikit informasi yang insyaAllah shahih dan bermanfa'at. 'Ala kulli hal, jika terdapat sebarang kesalahan informasi harap dapat maklum kepada saya. Jazakallah. Kepada Allah jua kita kembali


Moga Allah memberkati segala huruf yang ada dalam blog ini.

Amin~

Labels

analogi (5) artikel (9) cerita (12) dakwah (18) IIUM (3) iklan (9) isu (9) majlis ilmu (6) misc (6) muhasabah (14) puisi (1) ulama (7) video (3)

Sunday, March 8, 2009

Ta'aruf

Salam muqaddimah,

Utk pngtahuan korg sume. ini la 1st post aku. biarlah aku prknalkan diri ku ini.

nama y diberi, Ku Mohd Faiz bin Ku Ahmad (KuFaiz)

asal daripada Jln Panji Alam, Kuala Terengganu (Terengganu)

sekarang menuntut di CFS IIUM PJ (Engineering)

sekolah lama plak SRK Sultan Sulaiman 1, SMK Bandar

antara hobi aku ialah berfotografi, joging, men komputer, etc…

ok la. sbb ape kite prlu ta’aruf neh? atau brknal2? ni sbnarnya satu soalan y x ptut diungkitkan. atau dgn bhs kasarnye soalan y bodoh la… tp bukan nye nk bgtaw soalan tuh bodoh sbnrnye, act. soalan tuh dh bleh kate sluruh insan kt dunia ni dh ade jwpan bg soalan tuh =) cume kdg2 kite amek remeh ttg ta’aruf neh dsbb kan bnde neh remeh jep.. sbb tuh insan2 digalakkan utk peringat mmperingati sesama insan, wlupun ssorang tuh dh taw tp cube pringat sbb insan ni mmg dikarakterkan oleh Allah sbg pelupa. :) Rasulullah SAW prnah brsbda,

“Sampaikanlah Pesananku Kepada Umatku Yang Lain Walaupun Dengan Sepotong Ayat”

dan Allah SWT pernah berfirman dalam ayat yang popular di kalangan student UIA,

Maksudnya: “Sesungguhnya Kami Tuhan menjadikan kamu daripada seorang lelaki dan perempuan iaitu Nabi Adam dan Hawa, maka lahirlah berbagai-bagai bangsa, dengan tujuan supaya kamu berkenal-kenalan di antara satu sama lain. Sesungguhnya orang yang paling mulia di sisi Tuhan adalah mereka yang paling bertaqwa.” (Al Hujurat: 13)

jd dgn firman Allah diatas neh. berkenal2an adalah satu prkara fardhu. perkara wajib. bg aku. inilah jwpan kpd persoalan y aku bgtaw td. knpe kite prlu brknalan - kerana ianya adalah salah satu suruhan Allah. dan utk mnjadi orang y bertaqwa adalah dengan menurut segala perintah Allah dan meninggal segala larangannya, jd kalu kite xnak berkenalan sesama kite. secara automatiknya kite telah meninggalkan lrgan-Nya… pendek kata, kite msih blum dlm golongan org y bertaqwa.

sbnrnye ade lgik nk bgtaw psl ayat al-quran neh.. ayat neh bgtaw kite, insan kt atas muka bumi neh.. adalah drp kturunan adam n hawa.. bukannya daripada beruk, sebagaimana y diteorikan oleh Derwin.. isk3. ade ke Derwin neh kate manusia tuh asal beruk.. mknenye die mengaku y die tuh BERUK??? teori y sgt salah n sgt menghina diri sbnrnye.. hehe

in conclusion, insyaAllah aku akn mnggunakan blog neh sbgai medium utk knal2, pringat n diperingati, luah diari diri sndiri skdr boleh n lain2 lg. so jgn lupa tinggal komen skit n xyah nk segan silu… salam ukhuwah.

wallahua’lam

1 comment:

adli said...

assalamualaikum sheikh...
pekabo???...
aku ni bkn pandai sgt blog ni...
skit jela dari aku...
eh...ntah la plak..x bace lg blog kau..
ni comment dari hafiz zakaria--> "owh owh uhw"
ni plak dari shahrul "tak tau ar comment apaa"

Sahabah