بسم الله الرحمن الرحيم


الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وأصحابه

Tulisan ini bukanlah sumber pemberita, bukan jua sumber pengkritik, tapi hanya sekadar sedikit informasi yang insyaAllah shahih dan bermanfa'at. 'Ala kulli hal, jika terdapat sebarang kesalahan informasi harap dapat maklum kepada saya. Jazakallah. Kepada Allah jua kita kembali


Moga Allah memberkati segala huruf yang ada dalam blog ini.

Amin~

Labels

analogi (5) artikel (9) cerita (12) dakwah (18) IIUM (3) iklan (9) isu (9) majlis ilmu (6) misc (6) muhasabah (14) puisi (1) ulama (7) video (3)

Tuesday, July 14, 2009

11 - 1 = 10 [Tribute]

Assalamualaikum, salam sejahtera... sekarang jam menunjukkan pukul 3.37 am dan pada kebiasaannya ana telah melelapkan mata pada waktu ini. Tetapi tidak pada malam ini kerana ade kerja yang baru sahaja dibereskan tadi, alhamdulillah... fuh..

11-1=10. ape mksudnya ini? huhu...

11 : bilangan asal ahli bilik ana
1 : seorang hamba Allah
10 : bilangan terkini ahli bilik ana

pada post kali ni ana ingin sekali memperkenalkan kt ntum semua tentang sahabat ana yang bernama Nur Mohamad Adli (inilah yang dimaksudkan hamba Allah tadi), dimana beliau dahulunya sebilik dengan ana sejak mula2 belajar kat CFS IIUM neh. tetapi sekarang beliau telah memilih jalan istikharahnya untuk melanjutkan pelajaran di institut perguruan... ana terpaksa akur dengan istikharahnya, walaupun emosi hati tidak akur akan pemergian seorang shbat ana ni.

(Wahai Adli, izinkan ana bercerita sedikit tentang nta kat dalam blog ni yep)

First impression ana tentang seorang hamba Allah ni memang ana dah agak yang dia ni seorang yang bercakap banyak jugak la... Impression ana betul, namun cakap2nya bukan lah cakap yang kosong. malah tiap2 perkataan yang dikeluarkannya wajar diambil sebagai manfaat dan pengajaran.. Dia memang fasih bercakap tanpa segan silunya ber'dakwah fardhiyah' secara tak langsung. Setiap kata-katanya memang berhikmah dimana dia cuba untuk tidak menyinggung perasaan seseorang. Dia jugak antara orang yang terawal yang bangun subuh pagi.

Dalam bilik kami, Adli jugak adalah salah seorang penceramah atau pemberi tazkirah yang paling mantap. Memang tidak dapat dinafikan lagi, dia ni memang seorang yang berjiwa alim, serta abid. Dia ni jugak selalu memesan kat kami semua termasuk dirinya sendiri supaya bermuhasabah... Tentang pengabdiannya memang hebat dan rasanya ana tak perlu nak diceritakan, sebab ana khuatir penceritaan ana ni lebih membawa kepada keburukan daripada kebaikan.. Ana tidak berniat hendak memuji sebenarnya, tetapi sekadar tulisan daripada hati yang terkenang dekat seorang insan ni..
Itulah sedikit tentang sahabat ana yang telah seminggu meninggalkan kami sebilik...
Jikalau hendak diceritakan memang agak memerlukan masa yang lama, ana rasa cukup setakat ini sahaja penceritaan tentang sahabt ana ni..

Memang kami sedih dan memang pemergian Adli ni memberi kehilangan besar kepada kami sebilik... Namun apa pun sudah tentu ana doakan yang terbaik buat Adli, moga istiqamah dalam perjuangan... Akhir kata, maaf kerana penulisan hati ana ni tidak mantap dan maaf andai tidak dapat memberi 'feeling'... huhu

Mari kita melihat kepada mafhum hadis – suatu ketika Rasulullah sedang duduk bersama sahabatnya lalu rasulullah bersabda “Aku rindukan saudaraku” maka sahabat pun pelik dan bertanya bukankah kami saudaramu? Rasulullah menjawab “Tidak. Kamu adalah sahabatku,saudaraku adalah mereka yang datang selepasku, mereka beriman kepadaku tetapi mereka tidak pernah melihat aku sebelum ini.”

p/s : sedikit santapan mata :-


shahrul, helmi, adli, kufaiz, hafiiz. ada apa dengan budak baju ungu tu?


apai memakan garfu pada annual grand dinner ABC110 (majlis perpisahan)

Hafiiz, luqman, izwan dan adli nak bersantai jap...

helmi, masih ok?

bukan senang nak bergambar camni dengan timer tawhurm~

2 comments:

Sirr al-Asrar said...

gambo ambe xdop ke???
terguris hati nie..huhuhu

kuFAIZ said...

mane bleh.. utk ahli bilik sudah. haha

Sahabah